rayo-los-longerenEen verhaaltje schrijven over je eigen paard, zijn specifieke probleem en zijn goede eigenschappen. Dat is natuurlijk koren op de molen van iedere paardeneigenaar. Ik moet oppassen niet te verzanden in oeverloos geklets over hoe leuk hij is, hoewel dat gemakkelijk zou kunnen want leuk is nog zwak uitgedrukt!

Rayo was een angsthaas, dat was zijn probleem, zo kwam hij bij mij. Van een twintig veertig bak was nog niet een derde betrouwbaar, de rest zat vol kabouters. In het bos zaten er gek genoeg heel wat minder van deze enge dingen en rechtuit rijden ging ook wat beter. Niet een erg goede lichaamsbouw maar verder wel gezond. Toch heb ik hem vaak en op van alles laten onderzoeken want, zo zegt mijn ervaring, dat schrikken en niet ontspannen kan op iets lichamelijks duiden.

rayo-2Aan het zadel kon het niet liggen want dat was aangemeten door een erg goede zadelmaker. Bij mij ging er pas een lichtje branden na een langere buitenrit en de training in de bak de dag erna. Buiten is altijd rechtdoor met hier en daar een bocht. Niet te moeilijk dus. Maar wel te lang.

De volgende dag wilde hij helemaal niet meer lopen, stijf, schrikkerig en zuur. Iets deed mij besluiten het eens zonder zadel te proberen en ineens had ik een paard dat begon te briesen tijdens het lopen. Dat had hij nog nooit gedaan. Echt ontspannen nog niet, maar wel een stuk beter dan anders. (vanwege zijn wegspringerij had ik dit nooit eerder geprobeerd, want rijden zonder zadel  brengt wel wat extra risico’s met zich mee).

Na overleg met Hans Zuidweg mocht ik gaan test rijden met Hans zijn nieuw ontwikkelde zadel. Het test zadel had hij gemaakt op de nieuwe Space Head Saddle Tree met Flexi Zadelwing en een Delta zadelkussen. Om er een bruikbaar zadel van te maken gebruikte hij de leren onderdelen van een KN dressuurzadel.

Voor meer technische details verwijs ik je naar zijn website:

Maar in lekentaal is het zo dat de spieren naast de schoft vrij komen te liggen en het zadel meer draagvlak naar onderen en opzij krijgt. De boom en het kussen zijn hieraan aangepast.

Het verschil was wonderbaarlijk! Als vanzelf een ontspannen hoofdhouding op een plek waar ik hem nooit kon krijgen. Hij wordt losser in de schouderbeweging en is hij tevreden met het werk, hij briest en loopt niet meer weg bij het zien van het zadel.
Rayo krijgt echt nooit meer iets anders op, hij verbetert nog iedere dag.

Hij heeft jaren niet echt lekker kunnen bewegen (onder het verder wel goed liggende zadel) vanwege zere plekken naast zijn schoft.

Ik had hier ook nooit eerder van gehoord, en ik ben blij dat Hans dit systeem heeft ontwikkeld. Dat hij het probleem van slecht bewegende paarden en paarden met gedrag en aanleuning problemen heeft gezien en er een oplossing voor heeft verzonnen.

Rayo begint nu, na een paar maanden echt te vertrouwen dat hij het kan, dat hij  geen pijn meer heeft als hij mijn hand volgt. Vreselijk dat je ondanks al je zorgvuldigheid en onderzoek je paard
toch in de weg kunt zitten.

Een goed passend duur merk zadel zegt dus ook niet alles en zelfs als dit is gepast door een bekende zadelmaker of zadelverkoper is er geen zekerheid dat je paard geen onnodige hinder meer van het zadel ondervindt.
Erg jammer dat er nog niet veel meer bekend is over dit systeem.

rayo-1Ik raad iedereen die een paard heeft met vage klachten en schrikachtigheid Hans te bellen en te vragen om te komen kijken of deze nieuwe boom met Zadelwing een oplossing kan betekenen voor je paard. Het is een eenmalige aanschaf die me veel geld aan foto’s en artsen had kunnen besparen als Hans het eerder had uitgevonden en op de markt had gebracht.
Niet; zegt het voort, zegt het voort. Maar; Schreeuw het van de daken!
Hans bedankt, vooral namens Rayo.

Nelly Abbenes.
info@andere-rijkunst.nl
06-16544307