Verende zadelboom of Spring tree

Type : 03
Dit is een type zadelboom zoals wij deze in de klassieke Engelse zadels zien. Hier is de zadelboom een houten frame welke met staal wordt versterkt.

Bij de SHST hebben wij een kunststof frame, wat eveneens met staal wordt versterkt. De stalen versterking bestaat uit 2 verenstalen strippen welke van voor naar achter lopen.

Ten opzichte van een starre zadelboom zien wij bij verende boom een zadelboom welke in het midden open is. Over dit open midden stuk wordt met nylonbanden, een soort hangmat gespannen (webbing). Dit wordt nu de ”bodem” van de zitting.

Deze nylonbanden hangen iets boven het frame. Op deze banden wordt het zittingschuim aangebracht.
Een verende boom of springtree wil zeggen dat de zadelboom door de belasting van het ruitergewicht enigszins doorveert en gemakkelijk de beweging van de rug volgt.

Het grote voordeel van een kunststof verende zadelboom t.o.v. een houten zadelboom zijn de symmetrie, aanpasbaarheid en de veerkracht.

Andere voordelen zijn:

  • Zachtere zit dan een gemiddelde starre zadelboom
  • Schok absorberend, comfortabel voor paard en ruiter
  • Beweegt zowel in de lengte als in de diagonale richting
  • Gaat in de lengte en diagonaal mee met de beweging van de paardenrug
  • Meer ruimte voor de ruggengraat van het paard

Dit type zadelboom kunnen wij leveren in verschillende vormen achterkanten ook wel lepel of cantle genaamd en in div. systemen kopijzers of gullet plates.

Bij het gebruik van een verende zadelboom met webbing heb je als zadelmaker iets meer vrijheid in de vorm van het zitvlak. Hierdoor kan als maatwerk een individuele zit vorm gemaakt worden.